Spirea 7 3317 JP Dordrecht

Op bezoek bij oud-lid Sjaantje van Bezooijen

In aanloop naar ons jubileumjaar gaan we zo nu en dan op zoek naar verhalen van vroeger. Zo ging onze voorzitter Sjarlot Kooi samen met bestuurslid Ron van Dijk op bezoek bij mevrouw van Bezooijen, oud-lid van de Phil.

“Vanmiddag was ik met Ron op bezoek bij mevrouw Sjaantje (Verhagen) van Bezooijen. Voor het jubileumjaar wil ik wat meer inzicht krijgen in de geschiedenis van de Phil.

Mevrouw van Bezooijen is 82 jaar en heel vitaal. Zij leefde vroeger in het Phil gebouw in de Grotekerksbuurt en nu leeft ze daar in gedachte nog. Haar vader, Gerrit van Bezooijen speelde vanaf het begin van de Phil in 1925 klarinet en saxofoon en werd in 1965 door de loco burgemeester van Meurs onderscheiden met een eremedaille van zilver wegens 40 jaar onafgebroken lidmaatschap. Hij werd lid op z’n twaalfde jaar en kreeg net als alle jonge leden les van de volwassen leden. Als jonge leden het spelen aardig onder de knie hadden, begonnen zij ook weer les te geven aan hun jongere collegae. Zo heeft Gerrit van Bezooijen heel wat kinderen klarinetles gegeven. Meisjes mochten pas in die tijd geen lid worden van de Phil, pas veel later kwam er een koor waar vrouwen lid van mochten (1956) worden en een mariorettecorps.

Zelf speelde Sjaantje in het accordeon orkest, Philharmonica, opgericht in 1955. Er was toen ook een kostuumcommissie die er voor zorgde dat alle muzikanten eenzelfde kostuum droegen bij optredens. Opgetreden werd er vaak in binnen- en buitenland. 

In november 1954 werd het Phil gebouw aan de Grotekerksbuurt officieel geopend. In datzelfde jaar werd een jeugd orkest en een drumband opgericht. Dat betekent dus dat oa. Gerrit van Bezooijen maar ook zijn jonge medemuzikanten in het enige (groot) orkest speelden. Vier jaar later in 1958 werd besloten ook meisjes toe te laten tot het jeugdorkest. In die tijd had de Phil ongeveer 350 spelende leden.

Voor Sjaantje en veel van haar familieleden was de Phil haar alles. Ze kan er nog mooie verhalen over vertellen, ze was erg trots op haar vader en denkt nog dagelijks aan hem. Ze hoopte zo dat we zijn naam nog eens zouden noemen; bij deze! Wij waren blij met haar herinneringen en zij was blij dat wij ernaar wilden luisteren. Ze poseerde graag met foto voor onze website.

Het was geen straf om zo een middagje herinneringen op te halen met Ron en mevrouw van Bezooijen. We denken dat ze de eerste eregast is, die ergens in het jubileumjaar uitgenodigd gaat worden!

Nog een laatste feitje: de eerste Phileriaan werd in 1948 uitgebracht.”

Deel dit bericht:

Ander nieuws: