Door: Jochem van der Waals
Het Dordrechts Philharmonisch viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Dat is een mooie aanleiding voor een terugblik op de geschiedenis van de vereniging.
Orkesten van de Phil: voor elk wat wils
Voor veel leden en bezoekers van de concerten is de samenstelling van de Phil uit vijf orkesten al jarenlang een gegeven. Het Dordrechts Philharmonisch Orkest is één van de orkesten van de Phil en komt uit in de eerste divisie, dus de hoogste (amateur)muziekafdeling. Dit orkest speelt zowel serieuze hedendaagse als lichte muziek. De Phil heeft nog een harmonieorkest voor volwassenen, namelijk Phil Good. Dit is een gezellig orkest dat populaire harmoniemuziek speelt. De Phil kent ook een Bigband, met zangeres Theresia Kranendonk, die zich laat horen met jazz en swing. Er zijn twee jeugdorkesten. Phil Kidzz (voor jonge kinderen) speelt zowel klassieke als eigentijdse muziek en Phil Young (voor jongeren) speelt muziekstukken die goed in het gehoor liggen. Denk daarbij aan pop-, jazz-, en rockmuziek. Bij voldoende belangstelling wordt er ook blokfluitles gegeven aan de jongste muzikanten: Phil Starterzz. Er is dus plek in de Phil voor jong en oud en voor muzikanten van elk niveau. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Jeugdleden van de Phil (foto: Peter Paul Berden)
De geschiedenis: bont palet aan ensembles
De samenstelling van de Phil uit bovengenoemde orkesten is het resultaat van een lange geschiedenis. In 1925 begon de Phil met één orkest, dat ontstond uit een conflict in de Dordrechtse Harmonie. Dit orkest gaf op Koninginnedag in 1928 haar eerste concert. Het streven naar een hoog niveau zat er al snel in, zoals blijkt uit de vele concoursen waar de vereniging vanaf 1931 aan meedeed.
Sinds de jaren ’50 zijn diverse ensembles ontstaan, waarvan sommige later weer verdwenen en andere zijn blijven bestaan. Er ontstond in deze tijd een jeugdafdeling. Dit kwam doordat dirigent Dirk Koster in 1953 de oprichting hiervan als eis stelde bij zijn aanstelling. In 1955 werd het accordeonorkest Philharmonica opgericht en in 1956 volgden een Philkoor en een drumband, die op straat marcheerde. Dit op straat lopen was in die tijd ook gebruikelijk voor het hoofdorkest en voor de jeugdharmonie. In 1968 werd zelfs een jeugdteam van majorettes opgericht om de optochten van de Phil compleet te maken. Het palet aan gezelschappen groeide verder in de jaren ’70 met een carnavalsorkest met de creatieve naam Philèntroep. In 2009 werd Phil Good opgericht als harmonieorkest voor volwassenen, naast het bestaande orkest. Dit orkest was bedoeld voor leden die bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd op een minder ambitieus niveau muziek wilden maken.
Van Grotekerksbuurt naar Spirea
Een belangrijk moment voor de Phil was de aankoop van het Werkmansgebouw aan de Grotekerksbuurt in 1954. Tot dan toe werd de repetitieruimte steeds gehuurd. Vooral oudere leden hebben tal van herinneringen aan dit ‘Phil-gebouw’ omdat het maar liefst 45 jaar werd gebruikt. In 1999 verkocht de vereniging het pand vanwege het vele onderhoud en het aanscherpen van de wettelijke geluidsnormen.

Jubileumfoto van de Phil met links het voormalige Phil-gebouw (foto: Frederike Slieker)
Er werden plannen gemaakt voor een nieuw multifunctioneel verenigingsgebouw in de buurt Zuidhoven in Crabbehof. Met hulp van de gemeente en massale sponsoracties lukte het om het enorme bedrag van 1,6 miljoen gulden bij elkaar te krijgen. In november 2001 werd het Benevia Muziekcentrum geopend op de Spirea 7, naast NS-station Dordrecht Zuid. In 2021 werd het gebouw omgedoopt tot het Fidus Muziekcentrum, naar de naam van de huidige hoofdsponsor.
Het gebouw wordt intensief gebruikt voor repetities en concerten van de orkesten zelf, maar ook door organisaties die de ruimten huren. Het gaat dan om muziekdocenten, andere orkesten, koren, bedrijven en organisaties die evenementen organiseren en voor kerkdiensten. Sjarlot Kooi, voorzitter van de Phil, zegt hierover: ‘we zijn heel blij dat we als vereniging zo’n mooi eigen gebouw hebben. Met alle vrijwilligers in onze club houden we het gebouw in stand zodat we het kunnen gebruiken voor onze evenementen en de verhuur.’

Het Fidus Muziekcentrum gezien vanaf station Dordrecht Zuid (foto: Jochem van der Waals)
Jubileumacties
Wie meer wil weten van de geschiedenis van 100 jaar Dordtse Phil kan het jubileumboek bestellen op deze website . Er zijn ook jubileumwijn en water-, bier- en wijnglazen met het Phil-logo te bestellen. Wie de Phil wil steunen kan daarnaast gebruikte kleding en accessoires doneren of vriend van de Phil worden.
Je vindt alle informatie hierover op de pagina dpho.nl/100-jaar/.