Spirea 7 3317 JP Dordrecht

Het Dordrecht Philharmonisch terug in Kunstmin: vernieuwing ontmoet traditie

DORDRECHT –  Het Dordrecht Philharmonisch is terug op het prachtige podium van Schouwburg Kunstmin. Op 31 december om 12.00 uur zijn alle gelederen van ‘De Phil’, zoals de vereniging onder Dordtenaren liefkozend bekend is, paraat voor het jaarlijkse Oudejaarsconcert. Tickets zijn verkrijgbaar via de site van Schouwburg Kunstmin.

Een rijke historie van een veelzijdige vereniging

In 1925 zag de vereniging het levenslicht. Sindsdien evolueerde de club tot een diverse gemeenschap van muzikanten, met voor iedere muzikant een passende plek. De vereniging heeft namelijk een breed scala aan ensembles.

Bij Phil Good, een orkest met een heel divers repertoire, worden muzikale grenzen verkend. Onlangs ontvingen ze het harmonieorkest van Lille in het Fidus Muziekcentrum en gaven ze op hun beurt een schitterend concert in het stadhuis van Lille.

De jeugdafdeling van de Phil bloeit en groeit. Phil Young, als ervaren jeugdorkest, nam deze herfst muziekopnames op in een professionele studio. Dit illustreert de inzet van de vereniging om jong talent te koesteren en hen door te laten stromen naar andere orkesten. Bij Phil Kidzz leren beginnende muzikanten de kunst van het samenspelen, waarmee ze de basis leggen voor een muzikale toekomst.

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest vertegenwoordigt met trots de hoogste (amateur-)muziekafdeling van Nederland, de eerste divisie. Die titel moet natuurlijk vastgehouden worden. Daarom gaat het orkest in 2024 de uitdaging aan om weer op concours te gaan.

De veelzijdigheid van de Phil komt tot uiting in Phil’s Bigband, een swingend jazzorkest dat de harten van het publiek verovert met opzwepende klanken. Onder leiding van David Romanello voegt de bigband een levendige noot toe aan het muzikale spectrum van de vereniging. Tijdens het Oudejaarsconcert zijn zij na afloop te vinden in de foyer van Kunstmin, waar het publiek onder het genot van een hapje en een drankje nog even muzikaal verder kan genieten.

Nieuwe dirigent

Dit concert is voor het Dordrechts Philharmonisch Orkest een extra bijzonder orkest; zij spelen dit concert voor het eerst onder leiding van hun nieuwe dirigent Jean-Pierre Gabriël. Het orkest en hij nemen het publiek mee op een reis door de diversiteit van de Spaanse muzikale cultuur. Het programma omvat een scala aan stukken die de unieke geschiedenis en tradities van Spanje weerspiegelen. Zo speelt het orkest het Intermedio uit El Baile de Luis Alonzo door componist Gerónimo Giménez. Dit stuk, afkomstig uit de Zarzuela-traditie, biedt een levendige kijk op het 19e-eeuwse Spaanse muziektheater. Het vertelt het verhaal van Luis Alonso, een historische dansmeester uit Cádiz, en wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van dansen. Een absoluut hoogtepunt in het programma vormt Danza Symfonica. Deze compositie zet de traditie voort van werken die in de Spaanse stijl zijn geschreven. Danza Sinfonica neemt de luisteraar mee op een kleurrijke reis naar het Iberisch schiereiland, met solistische passages, briljante orkestuitbarstingen en de invloed van de klassieke Spaanse flamenco. Hiernaast speelt het orkest Cádiz, uit de Suite Española van Isaac Albéniz en Malagueña van Ernesto Lecuona

Op naar de toekomst

Terwijl de vereniging afscheid neemt van 2023, kijkt ze uit naar een bruisend 2024. Het Dordrechts Philharmonisch nodigt het publiek uit om de concerten in het Fidus Muziekcentrum te volgen en belooft een continue groei en diversiteit in hun muzikale reis. Bezoek de website www.dpho.nl voor meer informatie en blijf op de hoogte van alle komende muzikale hoogtepunten. De vereniging wenst iedereen een schitterende jaarwisseling en een voorspoedig 2024, gevuld met vreugde, harmonie en muzikale ontdekkingen.

Deel dit bericht:

Ander nieuws: